Financial Action Task Force houdt morgen een bijeenkomst om te praten over onder andere cryptocurrencies

De Financial Action Task Force houdt morgen haar plenaire zomerbijeenkomst, met een scala aan onderwerpen rond het anti-witwassen van geld (AML) en terrorismefinanciering (CTF).

De FATF is in 1989 is opgericht op initiatief van de G7 om beleid te ontwikkelen ter bestrijding van het witwassen van geld. In 2001 werd zijn mandaat uitgebreid met financiering van terrorisme. De groep is nu uitgegroeid tot 37 landen, waaronder Nederland.

Bron: FATF

De FATF-richtlijnen

Het is bijna twee jaar geleden dat de FATF zich begon te buigen over digitale activa en een jaar later kwam er een definitieve aanbeveling uit.

De aanbeveling voor de zogenoemde Travel Rule werd voor het eerst geïntroduceerd in juni 2019, die vereist dat financiële instellingen, die aan een transactie deelnemen, relevante KYC-informatie van begunstigde en initiator uitwisselen.

De volledige aanbeveling luidde als volgt:

“… verkrijg de juiste informatie over de afzender (en ontvanger) en sla deze op. Verstuur vervolgens deze informatie, indien nodig, aan de begunstigde instelling(en). Verder moeten landen ervoor zorgen dat begunstigde instellingen … vereiste (niet noodzakelijk juiste) informatie over de initiator verkrijgen en opslaan. Daarnaast moeten zij ook vereiste en juiste informatie over de begunstigde verkrijgen en opslaan.”

Onder de nieuwe richtlijnen moet de volgende informatie, bij elke overboeking, gedeeld worden:

- (i) de naam van de opdrachtgever (d.w.z. de verzendende klant);

- (ii) het accountnummer van de opdrachtgever die gebruikt wordt om de transactie te verwerken (bijvoorbeeld een wallet);

- (iii) het fysieke (geografische) adres van de afzender, of het nationale identiteitsnummer, of klantidentificatienummer (d.w.z. geen transactienummer) dat op unieke wijze de afzender identificeert aan de ordenende instelling, of geboortedatum en -plaats;

- (iv) naam van de begunstigde; en

- (v) accountnummer van de begunstigde wanneer een dergelijke account wordt gebruikt om de transactie te verwerken (bijvoorbeeld een wallet).

De vooruitgang

Tijdens de komende plenaire vergadering zal de FATF de vooruitgang in de regelgeving en de sector peilen naar de uitvoering van haar AML-aanbevelingen.

De lidstaten zullen ook verslag moeten uitbrengen over de maatregelen die hun rechtsgebied heeft genomen om de naleving van Aanbevelingen 15 (Nieuwe Technologieën) en 16 (Overschrijvingen) te verzekeren. Landen zullen de vooruitgang moeten aantonen die is gemaakt bij het ontwikkelen van nationale regelgevingskaders om te verzekeren dat de aanbieder van diensten op het gebied van virtuele activa (VASP) de aanbevelingen naleeft.

Siân Jones, senior partner bij XReg Consulting en een voormalig afgevaardigde in de FATF Policy Development-groep, zei het volgende:

“Mensen beschouwen dit als een soort deadline. Ik denk dat dit overdreven is. Het is een mijlpaal, maar het is geen harde deadline.

Elsa Madrolle, General Manager Internationaal bij CoolBix, zei het volgende:

“Sinds de FATF zijn leidraad vorig jaar publiceerde, heeft slechts ongeveer 10% van de regelgevende instanties, van de meer dan 200 landen die deel uitmaken van de FATF-jurisdicties, kaders en wetgeving gepubliceerd die volledig zijn afgestemd op de nieuwe leidraad.”

Jones stelde verder dat er waarschijnlijk zal worden erkend dat FATF-leden zoals de VS, Europa, Zwitserland en Singapore vooruitgang hebben geboekt, net als de crypto-industrie. Er kan verder besproken worden in welke rechtsgebieden er meer werk nodig is – maar dit alles vindt plaats achter gesloten deuren.

Volgens Madrolle verdienen Zuid-Korea, Singapore, Canada, de Kaaimaneilanden, Bermuda, Abu Dhabi en Zwitserland alom geprezen te worden voor het vaststellen van uitgebreide regelgeving rondom de uitgifte en het gebruik van digitale valuta’s, in overeenstemming met de FATF-vereisten.

Sommige landen, zoals Japan of het VK, zijn echter tekortgeschoten met het implementeren van specifieke regelgevingen om de Travel Rule te hanteren, zei Madrolle, terwijl de Verenigde Staten een verordening hebben uitgegeven die de Travel Rule omvat zonder naleving af te dwingen.

Er zijn deze week een aantal technische oplossingen naar voren gekomen die duidelijk bedoeld waren om uit te komen rondom deze bijeenkomst. Zo kwam gisteren de ING bank naar buiten met de zogeheten Travel Rule Protocol.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!