Nieuw-Zeelandse politie legt beslag op €80,5 miljoen van vermeende BTC-e exploitant

De Nieuw-Zeelandse politie heeft NZ $140 miljoen (€80,5 miljoen) in beslag genomen van Alexander Vinnik, de vermeende exploitant van de inmiddels ter ziele gegane crypto-beurs BTC-e, en zijn bedrijf Canton Business Corporation (het beherende shell-bedrijf van BTC-e). De Nieuw-Zeelandse politie gaf tevens aan dat dit de grootste inbeslagname in haar geschiedenis is.

Alexander Vinnik werd in juli 2017 gearresteerd door de Griekse autoriteiten, nadat Rusland, de VS en Frankrijk allemaal internationale arrestatiebevelen uitbrachten vanwege de beschuldiging van het witwassen van ten minste $4 miljard via BTC-e. Eerder dit jaar werd Vinnik uitgeleverd aan Frankrijk, waar hij in hechtenis blijft.

Vinnik zou BTC-e hebben geëxploiteerd zonder controles en beleid ter bestrijding van het witwassen van geld, wat ertoe heeft geleid dat criminelen opbrengsten, die zijn verkregen uit illegale activiteiten, via de beurs konden witwassen.

1xbit

De Nieuw-Zeelandse politiecommissaris Andrew Coster zei het volgende:

“De politie van Nieuw-Zeeland heeft nauw samengewerkt met de Internal Revenue Service (IRS) van de Verenigde Staten om deze zeer ernstige overtreding aan te pakken. Deze fondsen weerspiegelen waarschijnlijk de winsten die zijn behaald met de slachtoffering van duizenden, zo niet honderden duizenden, mensen wereldwijd als gevolg van cybercriminaliteit en georganiseerde misdaad.”

De politie is van plan om bij het hooggerechtshof een verzoek in te dienen voor een verbeurdverklaring van de in beslag genomen fondsen. Het is niet duidelijk of de fondsen in de vorm van fiat of cryptocurrency zijn.

De zaak is nog steeds aan de gang en zodra deze is afgerond in Frankrijk, wordt Vinnik uitgeleverd aan Griekenland, vervolgens aan de Verenigde Staten en later aan zijn geboorteland Rusland.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!