Oprichter Centra is veroordeeld tot 7 jaar cel voor ICO-scam t.w.v. $25 miljoen

Een federale rechtbank in Manhattan veroordeelde de oprichter van een ICO-scam, die in 2017 $25 miljoen wist op te halen, tot meer dan 7 jaar cel en een boete van maximaal $250.000.

ICO-scam wist meer dan $25 miljoen op te halen

Robert Farkas, de oprichter van het cryptocurrency-bedrijf Centra Tech, wist meer dan $25 miljoen op te halen met zijn ICO in 2017 en pleitte dinsdag schuldig bij een federale rechtbank in Manhattan.

Farkas lanceerde het in Miami gevestigde bedrijf samen met twee andere ‘mede-oprichters’, Sohrab Sharma en Raymond Trapani, die beide in november van dit jaar nog voor moeten komen.

De basis van Centra Tech was gebaseerd op valse informatie en leugens over de kernteamleden. Het bedrijf beloofde een “Centra-kaart” te lanceren die kan worden gebruikt om in cryptocurrencies te betalen aan alle handelaren die Visa- of Mastercard-betaalkaarten accepteren. Later bleek echter dat ze nooit een partnerschap hadden gevormd of een licentie hadden verkregen bij één van de twee betalingsbedrijven.

De oprichters deden ook valse beweringen over de niet-bestaande CEO “Michael Edwards”. Ze zeiden dat Edwards afgestudeerd was van Harvard University met een masterdiploma in bedrijfskunde en dat hij meer dan 20 jaar ervaring in de banksector zou hebben.

Ze logen ook over andere teamleden van het bedrijf en over het hebben van een geldtransferlicentie in 38 staten, om zo investeerders te misleiden om meer geld te investeren in hun ICO.

1xbit

Ondersteund door beroemdheden

De Centra Tech ICO, die tussen juli en oktober 2017 werd gehouden, werd gepromoot door beroemdheiden, zoals Floyd Mayweather en DJ Khaled.

In 2018 hebben de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) beide beroemdheden een boete in rekening gebracht voor het onrechtmatig promoten van een ICO, zonder hun volgers te onthullen dat ze daarvoor waren betaald.

Mayweather, die betrokken was bij twee andere ICO’s, betaalde uiteindelijk $300.000 terug, kreeg een boete van $300.000 en betaalde bijna $15.000 aan rente. DJ Khaled, aan de andere kant, moest $50.000 terugbetalen, kreeg een boete van $100.000 en betaalde bijna $3.000 aan rente.

De officiële verklaring beschuldigde Farkas van samenzwering tot het plegen van effecten en overboekingsfraude en veroordeelde hem tot 70 tot 87 maanden cel en een boete tot $250.000. De datum van de celstraf moet nog worden bepaald.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!