Europol onderzoek: hoe gevaarlijk is de Bitcoin-privacytool Wasabi Wallet?

Er is onlangs een tweeledig rapport uitgebracht vanuit Europol, de wetshandhavingsinstantie van de Europese Unie, waarin het de Wasabi Wallet, een populaire Bitcoin-privacytool onderzocht. Het was niet de bedoeling om het rapport openbaar beschikbaar te maken, echter werd het onlangs op Telegram gelekt en de persafdeling van Europol bevestigde de authenticiteit ervan.

Het is geschreven “alleen voor wetshandhavers”, vertelde de persafdeling van Europol aan CoinDesk, eraan toevoegend dat “het rapport geen operationele informatie bevat”. Toch biedt het een kijkje in het brein van de instantie.

Het rapport beschrijft Wasabi als volgt: een portemonnee die de radicale transparantie van Bitcoin probeert te omzeilen, gebruikers meer privacy geeft door transacties samen te versleutelen en het spoor te maskeren.

$50 miljoen aan BTC gestort op Wasabi

Het onderzoek is uitgevoerd door Europol’s European Cybercrime Center (EC3). EC3 houdt zich voornamelijk bezig met “misdaadbestrijding in een digitaal tijdperk”. Het gaat hier dan veelal over financiële misdrijven die online plaatsvinden.

De organisatie onderzocht de impact van de privacy-tool op misdaden, waarbij Bitcoin als betalingsmiddel gebruikt wordt.

“Dingen zien er niet goed uit” voor wetshandhaving dankzij deze relatief nieuwe software, waarschuwde de EC3, daarbij verwijzend naar gegevens van het toonaangevende blockchain-analysebedrijf Chainalysis, die inschatten hoeveel geld er door Wasabi wordt gefilterd voor criminele doeleinden.

Het eerste deel van het rapport stelt:

“Volgens [Chainalysis] is er de afgelopen drie weken voor een bedrag van bijna $50 miljoen aan BTC gestort op Wasabi, waarvan bijna 30% afkomstig is van darkweb-markten. Dit is relatief gezien een aanzienlijk bedrag, aangezien de darkweb-transacties naar schatting slechts 1% van de totale transacties uitmaken.”

1xbit

Is het toch traceerbaar?

Het tweede deel gaat in op hoe een wetshandhavingsfunctionaris kan proberen Wasabi-transacties op de blockchain te detecteren en hoe het gebruikt moet worden om een ​​transactie te doen.

Het rapport vraagt zich ook af ​​of wetshandhavers deze transacties kunnen ‘demixen’, en het antwoordt is dat dit “realistisch gezien in de meeste gevallen negatief is”, maar als een gebruiker een fout maakt, zijn er manieren om dit te kunnen doen.

De waarnemingen van Europol wijzen op een lang aanhoudende spanning tussen regeringen over de hele wereld en voorstanders van Bitcoin-privacy. De blockchain is namelijk transparant, waardoor het een handig hulpmiddel is om door accounts en transacties te bladeren om criminelen op te sporen. Het is echter zo dat vele Bitcoin-transacties moeilijker traceerbaar willen maken. De redenen hiervoor zijn uitlopend, van een principekwestie tot mensen die criminele activiteiten uitvoeren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!