Bug in Bitcoin timelocked-contracten maakt fee-sniping mogelijk

Gebruikers hebben een fout ontdekt in Bitcoin “timelocked” -contracten waardoor miners mogelijk BTC van elkaar zouden kunnen stelen.

Een anonieme crypto-ontwikkelaar, die zichzelf 0xb10c noemt, meldde dat hij meer dan een miljoen ’timelocked’ transacties had ontdekt tussen september 2019 en maart 2020. In een post heeft 0xb10c gedetailleerd beschreven hoe deze speciale Bitcoin-transacties niet goed afgewikkeld werden door het netwerk.

In tegenstelling tot normale transacties, voorkomen timelocked-transacties dat de ontvanger direct toegang heeft na verzending. Gebruikers moeten wachten op een specifieke blok, voordat ze de controle over de Bitcoins krijgen.

0xb10c beweerde dat de foutieve timelocked-transacties een aanvalsvector vormden voor miners om transactiekosten van elkaar te stelen via ‘fee-sniping’. Volgens de ontwikkelaar werd de achterstand van timelocked-transacties doelbewust ontworpen voor een “potentieel ontwrichtende miningstrategie”, die de diefstal van fondsen van miners omvat.

In een interview met CoinDesk zei 0xb10c dat timelocked-transacties een probleem met “lage prioriteit” vertegenwoordigen, echter kan het uiteindelijk gaan groeien naar een veel groter probleem. Hij legde uit dat fee-sniping over een paar jaar lucratiever kan worden, aangezien miners steeds meer afhankelijk worden van de transactiekosten.

Hij ging verder met:

“Een oplossing hiervoor is begin 2020 uitgebracht. Het duurt echter even voordat alle exemplaren van de momenteel geïmplementeerde software zijn geüpgraded.”

0xb10c hoopt dat zijn onderzoek het bewustzijn van het risico omtrent fee-sniping zal vergroten, zodat portemonnees die de timelocked-transacties niet correct hebben ingesteld, dit kunnen oplossen, waardoor het Bitcoin-netwerk weer een beetje robuuster wordt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!