JPMorgan betaalt $2,5 miljoen omdat het onterecht hogere kosten in rekening bracht bij crypto-aankopen

Na een twee jaar durende rechtszaak, zal de grootste bank van Amerika, JPMorgan Chase, $2,5 miljoen moeten betalen omdat het extra kosten in rekening bracht wanneer klanten cryptocurrencies kochten.

In 2018 hebben de aanklagers – Brady Tucker, Ryan Hilton en Stanton Smith – de rechtszaak tegen JPMorgan aangespannen bij een federale rechtbank in Manhattan, waarbij ze de bank ervan beschuldigden extra kosten in rekening te brengen, in de vorm van contante voorschotten, voor crypto-aankopen met Chase-creditcards.

JPMorgan heeft in het geheim T&C bijgewerkt

Het probleem begon begin 2018. JPMorgan heeft toendertijd klanten niet onmiddellijk meegedeeld dat het was begonnen creditcardaankopen van digitale activa te beschouwen als voorschotten in contanten. De bankgigant kondigde deze update pas tien dagen na de implementatie van de wijzigingen aan, een stap die de eisers als een schending van de servicevoorwaarden van de kaarthouders beschouwden.

Tucker, die aanvankelijk de rechtszaak aanspande voordat hij een gewijzigde klacht bij Hilton en Smith indiende, beweerde dat Chase hem niet alleen extra kosten in rekening bracht, maar ook hogere rentetarieven op de contante voorschotten. Volgens hem weigerde de bank de overtollige kosten terug te betalen.

Crypto is als contant geld

Tijdens een recente hoorzitting voerde Chase Bank aan dat haar overeenkomsten met kaarthouders niet echt veranderden en dat cryptocurrencies in feite ‘als contant geld’ zijn, omdat ze ook als ruilmiddel fungeren. Daarom was in dit geval geen voorafgaande kennisgeving aan klanten vereist.

Bovendien beweerde de bank dat de crypto-beurs Coinbase ook haar verkoperscategorie veranderde van “aankopen” in “contante voorschotten”, wat weer leidde tot het aangepaste kostenschema.

De uitspraak

In de juridische procedure van het trio vroegen ze om volledige terugbetaling van alle onwettige voorschotkosten, $1 miljoen aan wettelijke schadevergoeding en een bevel waarin werd verklaard dat de bank niet meer dergelijke kosten in rekening mag brengen jegens kaarthouders wanneer zij cryptocurrency-aankopen doen.

In een motie die vorige week werd ingediend, meldde Reuters dat JPMorgan ermee instemde de class action te schikken met een betaling van $2,5 miljoen. De bank heeft echter geen fouten toegegeven als onderdeel van de schikkingsovereenkomst.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!