Twitter staat onder grote druk vanwege censuurbeleid en het negeren van sanctiewetten tegen Iran

De politieke terugslag tegen Twitter is zojuist geëscaleerd. Op vrijdag heeft senator Ted Cruz namelijk een brief gestuurd aan de Amerikaanse ministeries van Justitie en Financiën, met het doel om een onderzoek te starten naar het social media-platform.

Volgens Cruz heeft de open uitnodiging van het platform ervoor gezorgd dat het in strijd is met de Amerikaanse sanctiewetten tegen Iran, aangezien Twitter Iraanse functionarissen toestaat accounts te hebben en te tweeten. Hierdoor wil Cruz dat procureur-generaal Bill Barr en minister van Financiën Steven Mnuchin het platform onderzoeken met betrekking tot Amerikaanse sanctiewetten, die Amerikaanse bedrijven verbieden de gesanctioneerde landgoederen en -diensten te leveren.

De brief luidt:

“Ik schrijf u om er bij u op aan te dringen een onderzoek te openen naar Twitter, Inc. (Twitter) voor mogelijke criminele schendingen van de International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) (50 U.S.C. §§ 1701 e.v.) en sancties die verboden zijn door Executive Order 13876 (E.O. 13876).”

Eerder dit jaar reageerde Twitter op een brief van Cruz en verschillende Republikeinse senatoren waarin werd verzocht om de accounts van de hoogste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, te verwijderen.

Twitter benadrukte de missie van het bedrijf om een ​​wereldwijd publiek te bedienen en, gezien de lockdowns die in april de wereld begonnen te overspoelen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, ging Twitter niet akkoord met het verzoek en voegde eraan toe:

“Om onze dienst aan [Iraanse] leiders in een tijd als deze te weigeren zou haaks staan aan het doel van ons bedrijf.”

President Trump heeft ook een appeltje te schillen met Twitter

Donderdag heeft president Trump een uitvoerend bevel ondertekend om de wettelijke bescherming voor grote social media-platforms te beperken, waarvan hij zegt dat zij teveel macht hebben vergaard en dat Twitter te ver is gegaan om content te censureren en te markeren.

De acties van Trump volgden op de markering die Twitter deze week had toegevoegd aan de controversiële tweets van de president. President Trump reageerde door te verklaren dat een dergelijke stap inbreuk maakte op zijn vrijheid van meningsuiting. Hij voegde eraan toe dat hij als president niet zou toestaan ​​dat een dergelijke ‘censuur’ voortduurt.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1265427539008380928

Bovendien heeft president Trump in daaropvolgende tweets gedreigd op te treden tegen de schending van zijn vrijheid van meningsuiting op Twitter.

Op vrijdag bestempelde Twitter een andere Trump-tweet als “de verheerlijking van geweld”. De tweet van Trump ging dieper in op de escalerende spanningen in Minneapolis, waar demonstranten een politiebureau platbrandden na de dood van George Floyd, een zwarte man die in hechtenis was genomen.

De waarschuwing van Twitter luidde als volgt:

“Deze tweet schond de Twitter-regels voor het verheerlijken van geweld. Twitter heeft echter vastgesteld dat het in het algemeen belang kan zijn dat de Tweet toegankelijk blijft.”

Het lijkt er dus op dat dit nog een staartje gaat krijgen voor Twitter.

Het is tijd voor een gedecentraliseerde optie

Het is volgens velen dan ook tijd om een gedecentraliseerde optie aan te gaan bieden. Deze mening wordt ook gedeeld door de oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin. Met het verhaal van Trump in het achterhoofd, uitte Vitalik Buterin ook zijn mening over dat er een gedecentraliseerd alternatief moet zijn. Hij zei het volgende:

“Op lange termijn ben ik pessimistisch over het vermogen van gecentraliseerde social media-platforms om onafhankelijk te blijven van de politieke omgeving van het land waarop ze zijn gericht.

Dit laat alleen maar zien waarom we een alternatief nodig hebben.”

Wat vinden jullie? Is het tijd voor een gedecentraliseerde oplossing? Laat het ons weten op onze socials!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!