Tesla, CargoSmart, COSCO en SIPG werkte samen aan blockchain pilot

De bekendste fabrikant van elektrische auto’s, Tesla, heeft de afgelopen tijd samengewerkt met de op blockchain gebaseerde logistieke dienstverlener CargoSmart, COSCO en met de Shanghai International Port Group.

De succesvolle pilot

Het doel van de samenwerking was om een blockchain applicatie te testen die de vrijgaveproces van de lading zou verkorten en om het eigendom van goederen sneller over te schrijven. In de aankondiging die vandaag geplaatst werd, gaf CargoSmart aan dat de pilot, die afgelopen december werd uitgevoerd, succesvol is afgerond.

Het systeem gaf Tesla toegang tot gedeelde gegevensbronnen, stroomlijnde het hele proces en stelde de autofabrikant in staat om “de procedures voor het ophalen van vracht op een vertrouwd en veilig platform te versnellen”, aldus CargoSmart.

Wu Yu, hoofd van de logistieke afdeling van COSCO, zei dat de pilot “aanzienlijke efficiëntieverbeteringen liet zien, niet alleen in het vrijgaveproces van de lading, maar ook in de downstream supply chain-planning, door een enkele bron van waarheid te presenteren voor documentatie voor alle betrokken partijen.”

Het vrijgaveproces van de lading verwijst naar wanneer de koerier goederen aan het einde van de reis overhandigt. Om verwarring en diefstal te voorkomen, hebben klanten een originele vrachtbrief nodig (vergelijkbaar met een ontvangstbewijs) die operators gebruiken om de identiteit te verifiëren en vracht vrij te geven.

Het vrijgaveproces is doorgaans redelijk naadloos en kan tot stilstand komen als een vrachtbrief verloren gaat of beschadigd raakt. Zonder dit bewijs kunnen operators geen goederen afgeven. Dit zorgt voor vertragingen in de toeleveringsketen en kan leiden tot hoge boetes van havenautoriteiten aan schepen die hun tijd in de haven overschrijden.

Na de succesvolle afronding van de pilot, gaf CargoSmart aan dat het verder gaat testen met andere Aziatische havens, waaronder in Qingdao, China en in Laem Chabang, Thailand. Het bedrijf wil verder een consortium creëren die het gedistribueerde grootboeksysteem zal gaan beheren.

Tesla in China

De aankondiging zegt niet veel over het type blockchain dat in de pilot wordt gebruikt, noch over het soort goederen dat Tesla in China heeft geïmporteerd. Tesla heeft al fabrieken in het land, waaronder een in Shanghai, waarin batterijen worden gebouwd en auto’s worden gemonteerd.

Door het coronavirus liep het bedrijf het risico op vertraging op leveringen. Volgens de Los Angeles Times hebben Chinese functionarissen hier op geanticipeerd en het bedrijf snel voorzien van de voorraden die het bedrijf nodig had, zodat het snel kan herstellen van de coronacrisis.

Zoals Bloomberg meldde, heeft Tesla stilletjes zijn zinnen gezet op China en zou het mogelijk deze week al een nieuwe auto uitbrengen met verlengde range, specifiek voor de Chinese markt.

Het is op dit moment nog onduidelijk of Tesla plannen heeft om blockchain technologie te blijven gebruiken om haar goederen in China of een ander land te importeren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!