SWIFT gaat de strijd aan met Ripple, Visa en MasterCard

Het internationale betalingsnetwerk SWIFT gaat de strijd aan met Ripple op het gebied van directe betalingen aan kleine en middelgrote ondernemingen.

Nieuwe weg ingeslagen

SWIFT zegt dat het op zoek is om een ​​wereldleider te worden in account-to-account en business-to-business transacties, en dat het de stijd aan gaat met betalingsgiganten Visa en Mastercard en opkomende fintech-bedrijven zoals Ripple.

“Tijdens de vergadering van maart 2020 onderschreven de SWIFT-raad, en de uitvoerende macht, de ambitieuze plannen voor SWIFT om de betalings- en effectenbedrijven van financiële instellingen te ondersteunen en het SWIFT-platform rijker, slimmer en sneller te maken. SWIFT stelt transacties in staat om onmiddellijk en probleemloos van account naar account te gaan, waar dan ook ter wereld in de end-to-end betalingsketen.”

Volgens de fintech-nieuwsplatform Finextra betekent de stap dat SWIFT “financiële instellingen zal ondersteunen om hun posities in B2B-betalingen te versterken en om nieuw volume in het MKB en de consumentensegmenten te veroveren.”

De vice-president en leider van de wereldwijde industrie bij het adviesbureau CGI, Andy Schmidt, zegt dat de stap waarschijnlijk de belangrijkste aankondiging is van SWIFT sinds de jaren zeventig.

“Misschien gedreven door het feit dat, aangezien SWIFT eigendom is van de banken, deze stap banken in staat zou kunnen stellen de interconnectiviteit van nieuwe instant-betalingsregelingen, die ofwel live zijn of over de hele wereld worden uitgerold, in handen te nemen.”

Bedreiging voor Ripple

Ripple richt zich al geruime tijd op het midden- en kleinbedrijf als een snelgroeiende omzetmogelijkheid, met behulp van zijn eigen betalingsberichtensysteem en het crypto-activum XRP.

In de whitepaper over betalingen voor kleine bedrijven uit 2019 zei Ripple dat MKB’s een dynamische en groeiende kracht vormen in de grensoverschrijdende betalingssector.

“De mogelijkheid voor grensoverschrijdende B2B-betalingen in het MKB is vooral groot in opkomende markten. Ongeveer tweederde van deze betalingen is afkomstig uit ontwikkelde landen, terwijl de winstgevendheid en de groei in opkomende markten tweemaal zo hoog zijn als in de ontwikkelde wereld.”

De inkomsten van grensoverschrijdende MKB-betalingen in opkomende markten zijn jaarlijks tot wel $100-150 miljard, volgens de analyse van Ripple met gegevens van FXC Intelligence en Kapronasia.

Het lijkt erop dat SWIFT’s nieuwe strategie de komende jaren Ripple gaat uitdagen. Het bedrijf is van plan om tegen eind 2022 met de uitvoering te beginnen.

Eerder vandaag plaatsten wij een mooie analyse over XRP. Heb je deze nog niet gelezen? Klik dan hier!