Centrale bank van Frankrijk roept op voor CBDC experiment

Op 27 maart publiceerde de Banque de France een verzoek om voorstellen voor CBDC experiment-aanvragen. Deze projecten zullen de centrale bank van Frankrijk helpen de risico’s en mechanismen van CBDC’s te begrijpen en ook bijdragen tot het digitale valuta-gesprek in de eurozone.

“Het is nu aan ons”

De oproep brengt Frankrijk naar voren in dat debat. Het is het meest opvallende lid van de eurozone dat tot nu toe een CBDC-experiment gaat lanceren.

Eerder dit jaar werd ook al bekendgemaakt dat Zweden een pilot ging draaien omtrent een digitale valuta, genaamd de e-krona. Deze pilot zou, naar verluidt, duren tot februari 2021.

De Banque de France pleit al minstens vier jaar voor experimentele en geavanceerde fintech-projecten. François Villeroy de Galhau, gouverneur van de Banque de France, zei in een toespraak van 4 december het volgende over CBDC’s:

“Wij als centrale banken moeten en willen gehoor geven aan deze roep om innovatie in een tijd waarin particuliere initiatieven, vooral voor betalingen tussen financiële spelers, en technologieën toenemen en de publieke en politieke vraag toeneemt.”

Hij ging verder met:

“Andere landen hebben de weg vrijgemaakt. Het is nu aan ons om onze rol te spelen, zowel ambitieus als methodisch.”

Het experiment

Het driefasige experiment zal geselecteerde projecten begeleiden bij elk aspect van CBDC-uitgifte, van het ontwerpen van een digitale valuta tot het analyseren van de impact en uiteindelijk het uitvoeren van operaties.

Het Franse project omvat een drietal CBDC-gebruikssituaties:

  1. Betaling met financiële instrumenten.
  2. Betaling met digitale valuta van andere centrale banken.
  3. En betaling tegen digitale activa.

Er zal volgens de bank geen geldcreatie zijn. Alle uitwisselingen lopen door de boeken van de bank en de tokens worden aan het einde van elke betalingsdag vernietigd.

Daarnaast onderzoekt het project de mogelijke gevolgen van CBDC voor marktinfrastructuren, monetair beleid, macro-economische factoren en wettelijke en regelgevende kaders.

In de oproep zei de bank dat het technologieneutraal is, wat betekent dat aanvragers niet noodzakelijkerwijs een op blockchain gebaseerde CBDC hoeven te ontwikkelen, “maar innovativiteit is een selectiecriterium.”

Aanvragers moeten in de EU zijn “gevestigd”. Banque de France selecteert op 10 juli maximaal 10 kandidaten.

Het project zoals beschreven in documenten geeft aan dat de Banque de France aan het einde van dit alles niet noodzakelijk een CBDC zal uitgeven.

De bank zei het volgende:

“Elke beslissing om een ​​CBDC op te richten is inderdaad een zaak van het Eurosysteem. Hierdoor is de Banque de France niet van plan dergelijke experimenten op grote schaal voort te zetten of uit te voeren.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!