Zal Ethereum met zijn 2.0 upgrade Bitcoin achterlaten?

De twee cryptomunten Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) zijn al enige tijd marktleiders in de cryptomarkt. Beide cryptocurrencies hebben hun technologieën uitgebreid. BTC heeft dit gedaan met het Lightning Network om zijn transactiesnelheid en schaalbaarheid te verbeteren. ETH komt met de 2.0 upgrade samen met andere protocollen zoals ‘rollups’, ‘sharding’ en de overstap van Proof of Work [PoW] naar Proof of Stake [PoS].

De mede-oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, gaf in een recente podcast aan dat ETH2.0 een verzameling is van belangrijke upgrades, die het ETH-ecosysteem al geruime tijd wil implementeren. Volgens Buterin zijn ‘sharding’ en ‘proof of stake’ de twee grote upgrades op Ethereum.

“Sharding lost een groot probleem op met blockchains, namelijk schaalbaarheid. In plaats van dat elke node in het netwerk elke transactie persoonlijk moet downloaden en verifiëren, downloadt en verifieert elke node in het netwerk slechts een klein deel van de transacties.”

Voorbeeld:

Stel dat er 100 nodes zijn en 5 transacties worden gedaan op het netwerk. Op dit moment betekent dit dat alle 100 nodes deze vijf transacties moeten controleren. Bij sharding worden deze 5 transacties verdeeld over 100 nodes. Dus iedere 20 nodes controleren in dit geval 1 transactie.

PoW naar PoS

Er is veel gespeculeerd over deze omschakeling. Volgens sommigen kan PoS helpen tegen vermindering van hacks en de hoeveelheid energieverbruik verminderen. Bovendien is het ook milieuvriendelijker dan PoW. Er wordt ook gezegd dat PoS voor ‘centralisatie’ zou kunnen zorgen.

Het PoS-systeem geeft de voorkeur aan gebruikers met een hoger aantal tokens dan aan gebruikers met lagere hoeveelheden. Dit kan ertoe leiden dat grotere stakeholders met grotere winstmarges eindigen. Zo groeien grotere stakeholders sneller dan een kleine stakeholder. Op een bepaald moment, wanneer de kosten van deelname aan de mijnbouw duur worden, hebben kleine belanghebbenden mogelijk geen andere keuze dan af te haken, waardoor centralisatie ontstaat.

Vitalik Buterin gaf in een van zijn interviews antwoord op het feit dat grote stakeholders voor centralisatie kunnen zorgen. Echter verklaarde hij dat PoS niet gecentraliseerd is, en beweerde dat PoW veel meer gecentraliseerd is dan PoS.

Wil je traden in cryptocurrencies zoals Ethereum, maar heb je nog geen account op Binance? Meld je dan aan door hieronder te klikken!

Je krijgt ook nog eens een 10% Commission Kickback Rate van ons. ?

Binance

Ben je benieuwd naar het laatste Crypto Nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Bron: AMBCrypto

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!