Coronavirus

Oplichters maken misbruik van COVID-19 uitbraak

Oplichters zijn begonnen zich voor te doen als de Wereld Health Organisation (WHO) om Bitcoin-donaties te stelen die bedoeld zijn om de COVID-19-pandemie te bestrijden.

Volgens cyberbeveiligingsbedrijf Sophos willen de oplichters mensen misleiden door BTC-donaties naar hun eigen adres te sturen, terwijl ze denken dat ze deze naar het COVID-19 Solidarity Response Fund van WHO sturen.

Het fonds werd opgericht, nadat de WHO de nieuwe uitbraak van het coronavirus een pandemie had verklaard. Dit is gedaan met steun van tech-giganten, zoals Facebook en Google, die “een matchingsregeling hebben ingevoerd voor fondsen die via hun platforms worden opgehaald, terwijl individuele donoren het fonds ook kunnen steunen.”

Screenshots van een nep-email, van de oplichters die WHO nabootsen, laten zien dat ze een vervalst mailadres gebruiken dat bedoeld is om de indruk te wekken dat de correspondentie afkomstig is van de WHO zelf, en dat ze rechtstreeks om BTC-donaties vragen.

De Bitcoin-adressen die in de screenshots worden genoemd, zijn op het moment van schrijven nog leeg. Het is onduidelijk of de oplichters andere adressen in hun mails hebben gebruikt.

Overheden over de hele wereld zijn al begonnen mensen te waarschuwen voor de pogingen van de oplichters. De Britse Financial Conduct Authority (FCA) heeft bijvoorbeeld een officiële waarschuwing afgegeven over de mogelijke manieren waarop oplichters mensen proberen te misleiden. De waarschuwing luidt:

“Pas op voor oplichting gerelateerd aan coronavirus (Covid-19). Deze zwendel neemt vele vormen aan en kan gaan over verzekeringspolissen, pensioenoverdrachten of investeringsmogelijkheden met hoog rendement, inclusief investeringen in crypto-activa.”

Oplichters die medische benodigdheden verkopen, die zij uiteraard niet hadden, hebben al voor in totaal $2 miljoen aan cryptocurrency verdiend van mensen die zich zorgen maakten over de COVID-19-uitbraak, aldus CryptoGlobe. Ransomware-groepen hebben echter beweerd dat ze de aanvallen op zorgverleners tijdens de pandemie zouden stoppen.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN