Ripple YouTube rechtzaak

Abramovich, eigenaar van Chelsea FC, investeerde in de ICO van Telegram

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Een Russische oligarch en eigenaar van voetbal club Chelsea, een voormalig kabinetsminister en de COO van het Duitse fintech-bedrijf Wirecard investeerden in Telegram’s ICO van $1,7 miljard. Dit volgens een artikel dat gisteren op CoinDesk geplaatst werd.

De lijst met namen

Roman Abramovich (eigenaar van de voetbal club Chelsea) en voormalig minister van Open Government Affairs Mikhail Abyzov kochten tokens, bekend als Grams, via offshore-fondsen, aldus een gerechtelijk document.

De betrokkenheid van deze grote namen is de laatste wending in de zaak tegen Telegram vanuit de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), die beweert dat de aanbieder de effectenwetgeving heeft geschonden door zijn tokenverkoop niet te registreren.

De namen, samen met de bedragen die elk van hen had geïnvesteerd, werden vermeld in een bijlage bij een deskundigenrapport door Stephen McKeon, een professor van de Universiteit van Oregon die door Telegram was ingehuurd om een ​​analyse van het Telegram Open Network (TON) blockchain-project te schrijven.

Het rapport werd in januari door de SEC ingediend bij de Amerikaanse rechtbank van het zuidelijke district van New York. Het bevat een aantal gevoelige informatie, waaronder de “Lijst met potentiële validators bij lancering (kopers in ronde 2).”

De tweede ronde, bekend als fase A, werd voltooid in maart 2018 en leverde Telegram nog eens $850 miljoen op bovenop hetzelfde bedrag dat in de eerste ronde, of voorverkoop, werd opgehaald. De namen van de kopers waren grotendeels geheim gehouden, en het was de investeerders verboden om publiekelijk over hun deelname te praten. Dit is echter nu veranderd.

Abramovich investeerde ook

De lijst bevat een op de Britse Maagdeneilanden gevestigd fonds met de naam Norma Investments Limited, gecontroleerd door Abramovich, een industriële tycoon en de eigenaar van de voetbalclub Chelsea. Volgens het document investeerde Norma $10 miljoen in TON tijdens de tweede ronde.

Geruchten over de deelname van Abramovich aan TON circuleren sinds het einde van de eerste ronde. De miljardair zelf heeft echter nooit zijn betrokkenheid bevestigd.

Abramovich haalt vooral krantenkoppen voor zijn voetbalbanden, maar hij werd ook beroemd aangeklaagd door zijn voormalige partner, nu overleden Russische oligarch Boris Berezovsky, die beweerde dat Abramovich hem ‘had geïntimideerd’ door zijn aandelen in de Russische oliemaatschappij Sibneft te verkopen door gebruik te maken van zijn relatie met de Russische autoriteiten. Abramovich ontkende de aantijgingen en Berezovsky verloor de zaak.

Mikhail Gutseriyev

Een ander fonds, het in Rusland gevestigde Larnabel Ventures, investeerde $15 miljoen in TON tijdens de tweede ronde, verteld het document. Het fonds behoort tot de familie Gutseriyev. Het hoofd van de familie, Mikhail Gutseriyev, verdiende zijn rijkdom in de olie-industrie en richtte het oliebedrijf Safmar op.

Zijn zoon Said Gutseriev, ook een miljardair, die Larnabel Ventures beheert, volgde de leiding van zijn vader in de olie-industrie, maar doopte ook zijn tenen in een moderner bedrijf. Hij investeerde namelijk in 2019 in Currency.com, de eerste legale crypto-beurs in Wit-Rusland, die werd opgericht nadat het land eind 2018 cryptovoorschriften had aangenomen.

Later vorig jaar meldde een Russische media-outlet dat het familiebedrijf Gutseriyev onderzocht werd vanwege vermeende oliesmokkel.

Voormalig Russisch minister Abyzov

Een andere opvallende naam op de lijst is Batios Holdings Limited, een BVI-geregistreerd fonds waar de voormalige Russische minister Abyzov directeur van is, volgens de SEC-database. Zijn relatie met Batios werd openbaar nadat de Russische wetshandhaving een verduisteringszaak had aangespannen tegen Abyzov in 2018.

Abyzov, die voorheen verantwoordelijk was voor de digitalisering van de overheidsdiensten, zit sinds maart 2019 in de gevangenis. Hij beëindigde zijn loopbaan in mei 2018, nadat de Telegram ICO plaatsvond.

COO van Duitse betalingsdienst

Een andere opvallende belegger in het document is Jan Marsalek, chief operating officer bij de Duitse betalingsdienst Wirecard. Volgens het document investeerde hij $7 miljoen in de tweede ronde van de TON-tokenverkoop.

Vorig jaar werkte Wirecard samen met TON Labs, die Telegram sinds maart 2019 hielp bij het werken aan de testversie van zijn blockchain. Wirecard en TON Labs kwamen overeen “een gezamenlijk digitaal financieel diensten-, betalings- en bankplatform te ontwikkelen,” kondigde Wirecard afgelopen april aan.

De boekhoudpraktijken van Wirecard werden tevens vorig jaar onderzocht door de Financial Times. Het bedrijf heeft de krant hier echter voor aangeklaagd.

De toekomst van Telegram Open Network

De liveversie van het netwerk zou in oktober 2019 worden gelanceerd, maar de SEC heeft Telegram enkele weken voor de deadline gedagvaard. Na de maanden waarin juridische documenten werden uitgewisseld, kwamen de partijen voor de rechtbank bijeen op 19 februari.

De rechter beloofde zich vóór 30 april uit te spreken over de zaak, de nieuwe deadline voor de lancering van de TON-mainnet is nu in oktober. Ondertussen bleef Telegram tijdens de hele veldslag aan TON werken: in november bracht het een testcrypto-portemonnee uit, in februari werd een technisch artikel over het TON-consensusprotocol gepubliceerd. Telegram publiceerde ook de technische documentatie voor TON DNS, een service voor het runnen van websites in het TON-ecosysteem.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN