Bitcoin Olie

Oliemarkt momenteel volatieler dan Bitcoin-markt

Bitcoin (BTC) staat over het algemeen bekend om zijn extreme periodes van prijsvolatiliteit. De laatste tijd is olie echter een relatief riskant bezit geworden. Dit volgens een artikel dat gisteren op CoinDesk verscheen.

De gerealiseerde, of historische, volatiliteit van de West Texas Intermediate (WTI) olieprijs bedroeg op 10 februari 105,3 procent, na eind januari een hoogste punt van 119,6 procent te hebben bereikt. Ondertussen daalde de historische volatiliteit van Bitcoin onlangs tot 42,3 procent, het laagste niveau sinds september, volgens Skew Markets.

Wat is historische volatiliteit?

De historische volatiliteit meet hoeveel prijzen in het verleden hebben gevarieerd en wordt berekend op basis van de standaardafwijking van de dagelijkse prijsbewegingen van de futures-prijs voor de eerste maand, meestal voor een periode van 30 dagen en wordt omgerekend naar jaarbasis.

Het meet echter niet de richting en vertelt ons alleen hoe de prijs van het effect afwijkt van het gemiddelde.

Olie volatieler dan Bitcoin?

Dus met olie, die momenteel een hogere historische volatiliteit rapporteert dan Bitcoin, lijkt het veilig om te zeggen dat het “zwarte goud” recent volatieler is geweest dan ‘s werelds grootste cryptocurrency.

De volatiliteit van WTI is scherp gestegen van 38,7 procent op 6 januari tot een hoogtepunt van 119,6 procent op 27 januari. De volatiliteit van Bitcoin is gestaag teruggelopen van 66 procent naar 42 procent in de vier weken tot half februari.

Ter vergelijking: de gerealiseerde volatiliteit van de S&P 500-index steeg in de laatste week van januari en bedroeg woensdag woensdag 15,6 procent. De volatiliteitsmeter van goud verdubbelde tot 18 procent in de eerste 10 dagen van januari, voordat het eerder deze maand terugliep naar 10 procent.

Waardoor is olie zo volatiel?

De piek in de volatiliteit van de olieprijzen was grotendeels te wijten aan twee belangrijke nieuwsverhalen. Ten eerste waren de grote prijsbewegingen na toegenomen spanningen tussen VS en Iran.

Op 3 januari viel de VS een Iraanse basis in Irak aan, waarbij een militaire topcommandant werd vermoord en geopolitieke onzekerheid op de markten werd geïnjecteerd. Als gevolg hiervan steeg WTI van $61 naar $64 in slechts twee uur tijd.

De prijzen stegen verder en bereikten, tijdens de Aziatische handelsuren op 8 februari, hoogtes tot boven de $65, nadat Iran wraak nam door Amerikaanse basissen in Irak aan te vallen. De angst voor een totale oorlog vervaagde snel en meldde nul Amerikaanse slachtoffers, waardoor de olieprijzen dezelfde dag nog maar $60 waren.

Ten tweede was de aanhoudende uitverkoop in de daaropvolgende weken, omdat de angst voor coronavirus een groot effect had op het marktsentiment. WTI heeft twee weken geleden dieptepunten gezien van bijna $49,50, voordat hij weer wat evenwicht vond.

Bitcoin relatief kalm

Terwijl WTI wilde schommelingen in beide richtingen zag, was de Bitcoin-markt relatief kalm met een sterke directionele voorkeur. De cryptocurrency bracht een near-line rally in kaart van $6.850 tot $10.500 in de zes weken tot 13 februari. Het is daarom niet verwonderlijk dat de historische volatiliteit van Bitcoin lager is dan die van olie.

Dit is echter niet de eerste keer dat olie vluchtiger is dan Bitcoin. Zo recent als de periode van half september tot half oktober, steeg de historische volatiliteit van WTI van 60,9 procent naar 133 procent. Daarvoor was Bitcoin echter constant volatieler dan olie.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Advertentie

NET BINNEN

Advertentie