ECB Libra

ESMA waarschuwt voor Big Tech-bedrijven die de finance markt willen betreden

De toezichthouder van de Europese Unie, genaamd European Securities and Markets Authority (ESMA), heeft een rapport uitgebracht waarin wordt gewaarschuwd voor risico’s van de toetreding van Big Tech tot finance. Dit volgens een artikel van Cointelegraph.

Big Tech en finance

Big Tech zijn grotere technologische bedrijven, zoals Amazon, eBay en anderen, die zich primair richten op services buiten wat traditioneel als finance wordt beschouwd. Maar dat is aan het veranderen.

Social media-gigant Facebook zocht zijn weg in de finance markt in medio 2019, toen het sociale mediabedrijf plannen publiceerde voor zijn digitale activa van Libra. Kort na de aankondiging van Facebook kwamen Amerikaanse toezichthouders echter in actie, zagen de mogelijke risico’s en bestempelde het project als gevaarlijk.

Het rapport van de ESMA

In het rapport gaf de toezichthouder het volgende aan:

“Het hoge niveau van marktconcentratie dat doorgaans in Big Tech wordt waargenomen, kan worden meegenomen in financiële diensten, met mogelijk nadelige gevolgen voor de consumentenprijzen en de financiële stabiliteit.”

Het rapport noemde echter ook enkele positieve aspecten van Big Tech in de financiële sector:

“Potentiële voordelen zijn onder meer een grotere participatie van huishoudens in kapitaalmarkten, een grotere transparantie en een grotere financiële inclusie.”

Grote verantwoordelijkheid voor de Big Tech bedrijven

Het rapport van ESMA legde uit dat dergelijke technologische reuzen de financiële ruimte beginnen te betreden en betalingsoplossingen en andere aanbiedingen lanceren, vergelijkbaar met Libra. Dit brengt op zijn beurt weer een extra risico met zich mee voor online klanten.

“In veel gevallen kunnen deze bedrijven ook eigen gegevens gebruiken die zijn gegenereerd via hun andere services, zoals social media, om hun aanbod aan te passen aan de voorkeuren van klanten,” zei het rapport.

Daarnaast gaf het rapport aan dat dergelijke bedrijven de macht hebben om een ​​groot deel van de financiële dienstverlening over te nemen. Een dergelijke betrokkenheid brengt echter een enorm risico met zich mee:

“Gezien de enorme hoeveelheid gevoelige consumenteninformatie die zij verwerken en de omvang van hun bestaande activiteiten (waarvan er vele verband houden met financiële markten), vormt hun toegang tot finance ook duidelijke risico’s voor markten en consumenten.”

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Advertentie

NET BINNEN

Advertentie