Bitcoin Goud

Zijn Bitcoin en goud echt met elkaar verbonden?

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Bitcoin wordt vaak ‘digitaal goud’ genoemd, waardoor velen aannamen dat de twee middelen op een bepaalde manier gecorreleerd zijn, maar recent onderzoek heeft dit ontkracht.

Spearman rank correlation

Wanneer iemand überhaupt de cryptocurrency-ruimte begint te onderzoeken, duurt het niet lang voordat ze de uitdrukking ‘digitaal goud’ tegenkomen. Dit blijkt echter niet geheel terecht te zijn. Want, hoewel de twee middelen vaak worden vergeleken, een recent onderzoek heeft bevestigd dat ze niet echt gecorreleerd zijn.

Een incident, zoals het recente conflict tussen de VS en Iran, zorgde voor koersstijgingen bij zowel goud als bij Bitcoin, echter hebben onderzoekers ontdekt dat de twee middelen geen echt verband met elkaar hebben.

Om te bepalen of er een correlatie was tussen BTC en goud, gebruikten onderzoekers een 90-daagse Spearman rank correlation berekeningen, terwijl ze de gegevens van Coin Metrics gebruikten. De berekening meet de prijscorrelatie door drie waarden aan de prijzen toe te kennen (-1, 0 en 1).

  • 1: Als de waarde 1 is, geeft dit een perfecte correlatie aan.
  • 0: De waarde 0 betekent dat er geen correlatie is tussen de activa.
  • -1: Ten slotte duidt de waarde van -1 op een perfecte omgekeerde correlatie.

Dus is er een correlatie?

Nu, na het bestuderen van de gegevens, ontdekten onderzoekers dat de correlatie tussen BTC en goud sinds 2013 tussen 0 en 0,2 lag, wat betekent dat er weinig tot geen correlatie tussen de twee is. Met andere woorden, gelijkenissen tussen de prestaties van de twee activa in het verleden waren op zijn best toevallig.

De gegevens tonen echter wel aan dat rond oktober 2019 de prijzen van goud en crypto enigszins omgekeerd gecorreleerd waren. De cijfers wijzen echter nog steeds niet op een echt verband tussen goud en Bitcoin, en rapporten die anders beweren, waren slechts tijdelijke ontwikkelingen en toevalligheden.

Zoals gezegd is het waar dat zowel de goud- als Bitcoin-prijzen zijn gestegen, nadat de VS Iran hadden aangevallen en het leven van Qasem Suleimani opeisten. Dit bewijst echter niet de correlatie tussen de activa, maar alleen de interesse van de investeerders in andere activa dan fiat-valuta’s.

Met andere woorden, het was eerder een incident dan een trend en de twee activa bewogen vaak genoeg in tegengestelde richting om te bewijzen dat er geen echt verband tussen was.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Snel cryptocurrencies kopen? Doe dat meteen op Binance en meld je dan aan door hieronder te klikken!

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN