CBDC

IMF kan een belangrijke rol spelen bij CBDC uitgiftes

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Met het lopende gesprek over digitale valuta van de centrale bank (CBDC’s), onderzoekt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn potentiële rol in de uitgave van soevereine digitale valuta’s.

In een artikel, die eerder in december op de IMFBlog werd gepubliceerd, besprak het IMF zijn potentiële rol binnen de opkomende CBDC-discussie, evenals de voor- en nadelen van soevereine digitale valuta’s.

Volgens de blog heeft het IMF drie gebieden geïdentificeerd waarop het hulp kan bieden aan landen die hun eigen CBDC willen lanceren. Het blogbericht gaf het volgende aan:

“Het IMF kan op drie manieren helpen: door het beleidsdebat te informeren, door relevante partijen bijeen te roepen om beleidsopties te bespreken en door landen te helpen bij het ontwikkelen van beleid. Omdat CBDC een nieuw onderwerp is, is het IMF vooral actief geweest in de eerste twee gebieden, maar het gaat geleidelijk over naar het derde gebied omdat de lidstaten CBDC-opties overwegen en advies inwinnen.”

Wat betreft CBDC’s zelf, betoogt het IMF dat, ondanks nadelen zoals bankafbraak en internationale beleidsimplicaties, soevereine digitale valuta’s een aantal voordelen kunnen hebben.

Volgens de blog omvatten sommige van deze positieve punten het verlagen van de kosten van valutatransacties en het bevorderen van een grotere financiële inclusie. Het IMF stelt ook dat CBDC’s een robuust tegenwicht zullen vormen voor particuliere cryptocurrencies, zoals het Libra-project van Facebook.

Agustin Carsten, hoofd van de Bank of International Settlements (BIS), merkte eerder in december op dat centrale banken het gevaar liepen hun relevantie te verliezen. Een voormalig hoofd van de centrale bank van China beweerde eerder dit jaar zelfs dat Libra beter zou werken onder toezicht van het IMF.

Zoals eerder gemeld door CryptoBenelux, zijn landen als China, Zweden, de Bahama’s en een groeiende groep landen bezig met het ontwikkelen van een CBDC.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN