FINMA blockchain technologie

Zwitserse toezichthouder voor financiële markten waarschuwt voor blockchain technologie

De Zwitserse toezichthouder voor financiële markten (FINMA) heeft het land gewaarschuwd dat Zwitserland bijzonder gevoelig is voor witwasrisico’s bij het gebruik van blockchain technologie. Dit volgens een rapport dat op 10 december door FINMA gepubliceerd werd.

In zijn allereerste jaarlijkse risicomonitorrapport waarschuwt de toezichthouder dat blockchain- en crypto-activa de reeds bestaande witwasrisico’s van het land vergroten. Het document luidt:

“Naast de traditionele witwasrisico’s wordt de financiële sector ook geconfronteerd met nieuwe risico’s op het gebied van blockchain technologie en de crypto-activa, die steeds meer belangstelling van klanten trekken.”

De toezichthouder gaf verder aan dat, hoewel deze nieuwe technologieën efficiëntieverbeteringen in de financiële sector beloven, ze ook de dreigingen van witwassen en financiering van terrorisme vergroten. Ze zijn verder van mening dat het vermeende grotere potentieel voor anonimiteit, de snelheid en het wereldwijde karakter van dergelijke financiële instrumenten ze aantrekkelijke instrumenten voor crimineel gebruik maken.

Het rapport stelt ook dat misdaden, zoals het witwassen van geld, de invoering van opkomende technologieën zoals blockchain kunnen vertragen:

“Misstanden door financiële instellingen die actief zijn in fintech kan de reputatie van het Zwitserse financiële centrum aanzienlijk schaden en de ontwikkeling van de digitalisering vertragen.”

Behalve blockchain, merkte FINMA ook de status van Zwitserland op als een private hub voor vermogensbeheer als een bijdrage aan het hoge risico van witwassen in het land. Bovendien verklaarde het bureau dat krimpende winstmarges voor banken instellingen kunnen verleiden om klanten uit opkomende markten met een hoog risico te accepteren.

Zoals wij eerder al op onze website meldde, luidt een recente gezamenlijke verklaring van de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie dat geen enkel wereldwijd stablecoin project in de EU van start zal gaan, totdat de waargenomen risico’s zoals witwassen en belastingontduiking zijn aangepakt.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN