President Zwitserse Nationale Bank ziet cryptocurrencies niet als betaalmiddel

De president van de Zwitserse Nationale Bank (SNB), Thomas Jordan, zei dat stablecoins, die gekoppeld zijn aan vreemde valuta, in sommige omstandigheden het monetaire beleid van Zwitserland kunnen belemmeren. Dit volgens een artikel dat op zaterdag 7 september door Cointelegraph gerapporteerd werd.

Op 5 september sprak Jordan aan de Universiteit van Basel en zei dat hij ervan overtuigd is dat cryptocurrencies van beperkt nut zijn als betaalinstrumenten, store-of-values en rekeneenheden, omdat ze aan grote schommelingen onderhevig zijn. Jordan zei verder:

Cryptocurrencies zijn meer als speculatieve beleggingsinstrumenten dan ‘goed’ geld in termen van hun kenmerken. Gebruikers beschrijven geld doorgaans als ‘goed’ als het in de loop van de tijd een stabiele waarde heeft, algemeen wordt geaccepteerd en efficiënte betalingen mogelijk maakt. Gezien deze parameters lijkt het onwaarschijnlijk dat crypto-munten op grote schaal zullen worden gebruikt als geld in Zwitserland.”

Jordan uitte verder zijn bezorgdheid over stablecoins, die gekoppeld aan vreemde valuta, die zich in Zwitserland vestigen. Hij legde uit:

“Als stablecoins gekoppeld aan vreemde valuta zich in Zwitserland zouden vestigen, zou de effectiviteit van ons monetaire beleid kunnen worden aangetast.”

De centrale bank voegde eraan toe dat een stablecoin van de Zwitserse frank “geen onmiddellijke impact zou hebben op de effectiviteit van ons monetaire beleid”, maar zei ook dat het geven van toegang, aan een door de centrale bank uitgegeven digitale valuta, een bedreiging voor de financiële stabiliteit zou kunnen vormen door de waarschijnlijkheid van een bankrun te vergroten.

Eind augustus maakte wij op onze website nog bekend dat de Zwitserse financiële markttoezichtautoriteit (FINMA) twee bank- en effectendealerlicenties had verleend aan twee, op crypto gerichte, organisaties.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!